NVTA logo

TA voor jou

Wil je meer weten over TA en wat het voor jou kan betekenen? Lees hier meer informatie of vind makkelijk een TA professional bij jou in de buurt, die jou kan helpen met jouw doelen.
TA voor jou

Wat is Transactionele Analyse?

en wat heb je eraan?

Transactionele Analyse (TA) helpt je om te begrijpen wat er tussen mensen gebeurt. Het maakt daarnaast jouw voelen, denken en handelen inzichtelijk en laat zien hoe deze elkaar beïnvloeden. De grondlegger van TA, Eric Berne, wilde hulpverlening begrijpelijker maken en op die manier zijn cliënten meer eigen verantwoordelijkheid geven. Het vergroten van autonomie is nog steeds het voornaamste doel in het werken met TA.

Ik wil aan de slag met TA, waar te beginnen?

Een mooie kennismaking met TA is de internationaal erkende tweedaagse introductiecursus 101 (je zegt: one-o-one). Deze kun je op verschillende plekken bij gecertificeerde opleiders volgen. Het programma neemt je mee langs veel verschillende basisconcepten. Het biedt je handvatten waarmee je gelijk in je professionele of persoonlijke leven aan de slag kan. Na afloop ontvang je een certificaat. Deze geeft toegang tot verschillende vervolgtrajecten.

Misschien ken je de dramadriehoek wel of het OVK-model? TA biedt praktische modellen waarmee op een toegankelijke en praktische manier onderlinge dynamiek uitgelegd kan worden. De filosofische uitgangspunten van TA zijn dat ieder mens OK is, dat iedereen kan denken en dat mensen kunnen veranderen. Deze uitgangspunten dragen bij aan het vertrouwen op en het aanboren van ieders leervermogen.

Hoe jij denkt, voelt en handelt, wordt grotendeels bepaald door hoe jij naar jezelf, de ander en de wereld kijkt. Deze blik heb jij gedurende je leven ontwikkeld. Het is het resultaat van jouw aangeboren temperament en aanleg in combinatie met je opvoeding en andere boodschappen en invloeden van buitenaf. TA helpt je om te ontdekken wat jouw blik is. Dit bewustzijn is de eerste stap naar groei en ontwikkeling.

TA wordt ingezet in verschillende werkvelden: psychotherapie, coaching en counseling, onderwijs en organisaties. Voor professionals in deze werkvelden biedt TA handvatten om zich verder te professionaliseren in hun vakgebied en effectiever te worden in hun begeleiding. Voor leidinggevenden, cliënten, leerlingen en alle andere betrokkenen in deze werkvelden is TA een helpende en heldere methodiek die ieders autonomie meer ruimte geeft.

Hoe TA voor jou persoonlijk van waarde kan zijn?

Als het spannend wordt, gaan we vaak uit contact. Bij de een betekent dit lastige situaties uit de weg gaan, bij de ander juist de confrontatie opzoeken. En alle varianten daarop. TA helpt je om jouw zelfbewustzijn te vergroten door te onderzoeken wat er gebeurt in het contact met de ander. Daarmee ontstaan er opties en ontdek je keuzevrijheid. Door je autonomie te bevorderen ervaar je meer rust, plezier en positieve energie in het contact.

Hoe TA voor professionals van waarde kan zijn

TA is ook bijzonder waardevol voor professionals in verschillende werkvelden. De grote verscheidenheid van concepten, de directe toepasbaarheid en de grote mate van inzichtgevendheid biedt praktische handvatten en tools voor iedere professional.
TA VOOR THERAPEUTEN

Therapeuten vanuit verschillende vakgebieden zijn enthousiast over zowel de praktische toepasbaarheid als de diepgang van de TA concepten. Bijvoorbeeld het structurele model van de egotoestanden biedt mogelijkheden om diverse patronen bij cliënten te diagnosticeren en te analyseren. In het werken met de cliënt kan dan vervolgens het Functionele model weer concrete handvatten voor hun clienten om hier mee aan de slag te gaan.

TA VOOR COACHING EN COUNSELING

TA Coaching en Counseling kan naast het directe coaching vakgebied worden toegepast in verschillende werkgebieden zoals aanvullende gezondheidszorg, pastorale zorg, bemiddeling en maatschappelijk werk. Een belangrijk element van dit werkveld is het concept dat draait om het maken van goede afspraken: Contracteren. Dit helpt bij het sturen van het proces maar geeft ook heldere doelen en concreetheid in de afspraken. Juist de praktische elementen van de Dramadriehoek helpen om cliënten handvatten te geven om vanuit autonomie te handelen en niet te gaan klagen, je slachtoffer te voelen of je meer om anderen dan jezelf te bekommeren.

TA VOOR ORGANISATIES

TA voor Organisaties is een praktisch werkveld voor organisatie-adviseurs, trainers, coaches, bemiddelaars e.d. Met TA voor Organisaties krijg je meer inzicht in groepsdynamische processen en functionele en disfunctionele gedragingen in organisaties. Twee belangrijke elementen binnen dit werkveld zijn de aandacht voor de verschillende elementen van leiderschap en het belang van goede grenzen in organisaties. Beide helpen om duidelijkheid en richting te geven in organisaties en teams.

TA VOOR EDUCATIE

TA voor Educatie is vooral geschikt voor onderwijsprofessionals of iedereen die aan het werk is in en rondom het onderwijs. Hierbij wordt o.a. gekeken naar hoe je autonomie bij kinderen kunt bevorderen, ze inzicht kunt geven in de overtuigingen die ze hebben opgebouwd en ze leert werken met complimenten en feedback (strooks).

Vind jouw TA Professional

Op zoek naar een erkende TA Professional bij jou in de buurt? Hier zie je waar je terecht kunt en wat hun specialismes zijn. Bij onze leden is kwaliteit gegarandeerd!
Vind jouw TA professional

   Aanmelden

   voor onze nieuwsflits

   Je mailadres is 100% veilig bij ons. Aanmelden is supereenvoudig en als je toch liever niets meer van ons ontvangt, is uitschrijven al net zo makkelijk. Beloofd!

   Inloggen Leden

   Bekijk onze Leden-pagina met de event-kalender, documenten en meer!